Chile, landet som ga bort øynene sine slik at verden kunne se

av Isidora Cofre Carripan,

student i offentlig administrasjon og politikk ved Universitetet i Chile

Fotografi av Claudia Pérez Amigo

Chile har alltid blitt ansett som et av de mest stabile landene i Latin-Amerika, både økonomisk og sosialt. Men det er selvsagt lett å bli vurdert som et av de beste landene å bo i på et kontinent der nivået av vold, utrygghet og fattigdom er så ekstremt høye.

Men til en viss grad så er ikke situasjonen i landet vårt så ulikt som i andre latinamerikanske land og realiteten er at vi er langt ifra den oasen som vår nåværende president Sebastián Piñera sier at Chile er.

For tiden er helsestell, utdanning, offentlig transport, pensjonssystemet, vannsystemet og en stor del av urbefolkningens områder i private hender. Det betyr at for hver av disse tjenestene, som i de fleste land faller inn under statens ansvar å tilby innbyggerne, må folk i Chile betale for å få tilgang.

Nå vil du kanskje lure på om det i det minste er subsidier for folk som ikke har råd til å få tilgang til disse grunnleggende tjenestene. Vel, sannheten er at de finnes, men det er for lite støtteordninger til å kunne dekke behovene til det enorme antallet mennesker som virkelig trenger det. Det betyr at hvis du ikke vil vente mer enn 10 timer for å få behandling på et sykehus, om du ikke vil at barnet ditt må dele klasserom med 45 andre barn, eller du ikke vil bruke mer enn 2 timer å reise på jobben i en buss eller på en nedbrutt undergrunnsbane, kan du alltids oppsøke de private tilbudene, såfremt du kan betale selvsagt. Så for en familie på fire, der kun en av foreldrene jobber, for en minstelønn på 375 amerikanske dollar (USD), er ikke dette et reellt alternativ.

Vendepunktet kom imidlertid da regjeringen annonserte den tredje økningen i prisene på transport i en periode på mindre enn to år, som tilsvarte mer enn 1 USD per billett. Selv om denne prisen kan virke veldig rimelig i andre land, vil det for en chilensk familie representere litt over 15% av deres minstelønn, om man bare teller en person i familien som reiser til og fra jobb.

I slutten av oktober begynte en gruppe elever på videregående å ikke betale på undergrunnsbanen i Santiago de Chile, som en form for protest. I løpet av de neste dagene begynte tusenvis av andre chilenere å gjøre det samme, etterfulgt av en rekke protestmarkeringer og demonstrasjoner mot de stadige prisøkningene i offentlig transport, mangelen på legesentre og spesialister innen helsevesenet, de livslange studielånene som så unge folk som 25-åringer allerede har hengende over seg, de lave pensjonene som de eldre må bruke både til livsopphold og helsestell, den dårlige kvaliteten på utdanning for jenter og gutter i den offentlige skolen og regjeringens drap på miljøaktivister og urbefolkningsaktivister i landet vårt.

Dette er måten Chile våknet fra stillheten overfor sosial urettferdighet og ulikhet for 50 dager siden. Men denne oppvåkningen har ikke vært lett. Graden av undertrykkelse ute i gatene under protestene har vært skremmende. For eksempel har over 200 mennesker fått øyeskader og til og med delvis eller fullstendig tap av synet som følge av politiets bruk av luftvåpen. Det er flere tilfeller av mishandling, voldtekt og tortur utført av politiet i hemmelige tortursentere. På toppen av dette er det, i skrivende stund, seks saker i rettssystemet som omhandler drap mot sivile utført av landets politi og militær.

Som chilensk statsborger og en aktiv deltaker i protestene i landet mitt, fordømmer jeg åpent politivolden utført av den chilenske staten og mediesensuren av alle tilfeller av mennskerettighetsbrudd som har skjedd under disse 50 dagene med sosial mobilisering. Jeg vil gjøre det klart at til tross for uttalelsene til vår nåværende president Sebastián Piñera, så er ikke Chile i krig, det er ingen væpnede bevegelser eller utenlandsk finansiering av protestene. Det er bare manifestasjonen av et folk som er lei av undertrykkelsen og ulikheten som nå rår i landet vårt. Et land som ga bort sine øyne slik at verden kunne virkelig se.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s