Brexit gir nye muligheter for de nordiske landene

I 1972 stemte Norge og Danmark om EF-medlemskap. Ja-siden lovet økonomiske fordeler og truet med at et nei ville føre til arbeidsledighet, dyrere husleier og devaluering. Norge takket nei, Danmark ja. I 1994 stemte Norge, Sverige og Finland om EU-medlemskap. I en og samme pakke ble man tilbudt økonomisk vekst, fred, politisk stabilitet, en levende politisk debatt og strengt vern av demokratiet.

Det skulle ikke være tale om å utfordre medlemslandenes suverenitet; hvert medlemsland ville få vetorett og nasjonale politikere skulle være garantistene mot EUs ekspansjon. «Gylne» økonomiske prinsipper skulle garantere en sunn finanspolitikk i alle hjørner av unionen. De landene som ble stående utenfor ville falle håpløst bak. Jo mer integrasjon, jo bedre. Norge takket på nytt nei, Sverige og Finland ja.

Fasit i dag? Så mye politisk makt er samlet i Brussel at det er tvilsomt om medlemslandene fortsatt er selvstendige. EU har skrotet vetoretten. Det britiske eksempelet illustrerer at medlemmer som motsetter seg dypere samarbeid møtes av forakt. Brussel, på linje med Washington, har utviklet seg til et mekka for tunge lobbyister. Hvorfor? Delvis på grunn av betydelig mindre åpenhet og delvis på grunn av konkurransefortrinn overfor mindre aktører (sistnevnte har ikke råd til å betale for reiser, advokater og PR-folk for å påvirke beslutningsapparatet). Det betyr at støtten til den uhellige alliansen mellom den politiske eliten og næringslivets topper er strukturell. Alle utenfor EUs interessesfære er de egentlige taperne. Ingen bør være overrasket over at Europas økonomi(er) stadig mister dynamikk og relativ tyngde, og at de landene som er mest integrert, går dårligst.

På grunn av velgernes EU-skepsis hersker det innenrikspolitisk kaos i mange medlemsland. Forholdet mellom EU-medlemsland med forskjellige EU-dagsordener har blitt stadig mer anstrengt. «Fredsgarantisten» har dermed blitt en kilde til konflikt. Den offentlige debatten er den mest konforme siden demokratigjennombruddet; det synes å være få grenser for behandling av EU-kritikere. Folket da? Så lenge det stemte «rett» fikk det alltid skryt fra toppen. I dag er det en annen låt, og vi ser nå at EU-kritiske velgere blir beskrevet som dumme, gammeldagse, isolasjonistiske eller lurt av «mørke krefter».

Moralen? Vi – menneskene – klarer ikke å motstå fristelsen som alltid følger når enorme mengder makt samles i toppen av en pyramide. Inkludert fristelsen til å omfavne et forherliget og politisk beleilig selvbilde.

EU-prosjektet hadde en gullalder på 1990-tallet. Deretter oppnådde EU den kritiske maktmassen som trengtes for å utvikle seg til en utvidelsesmaskin. I dag er systemet lagt til rette for skrivebordfolket: byråkrater, lobbyister, akademikere og andre mottakere av støtte som kommer med de rette politiske lydene. Ofte på bekostning av mer praktisk innstilte folk, dem som får samfunnet til å gå rundt.

En ting til. EU fremmer ikke mangfold. Det internasjonalistiske forsøket på å presse alle inn under én administrasjons- eller meningsparaply bidrar snarere til ensretting. Å være internasjonal er noe helt annet. Det handler om å akseptere andre mennesker og deres landegrenser. Politisk rot? Ja, men også langt den beste måten å bevare Europas fantastiske mangfold.

Modelltenkerne vil likevel alltid hevde at kritikerne ikke forstår «visjonen». Og at folk derfor bør overføre ansvaret til de «spesielt informerte» på toppen av maktpyramiden. Heldigvis er folk ikke så lett imponert av skrivebordsteorier, som ikke kan håndtere møtet med den praktiske virkeligheten. Derfor er den beste av alle politiske tommelfingerregler aldri å tillate at demokratiet smuldrer.

Til tross for at Norge og Island står utenfor EU sitter begge land, gjennom EØS-avtalen, fast i en form for delvis medlemskap. Friheten er større i relativ forstand, men kontrollen over eget regelverk er begrenset, det demokratiske underskuddet betydelig, og selv i disse landene er koblingene mellom statsadministrasjonen og EUs interessenettverk urovekkende intimt. Vi mener at det er på høy tid at Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island slipper sin politiske og administrative tilknytning til en EU-konstruksjon som allerede synger sin svanesang. En ny start ville fungere som en sårt tiltrengt vitamininnsprøytning, ikke minst nå, hvor vi har en gylden anledning til å utvikle egne tilpassede handels- og samarbeidsavtaler med sentrale samarbeidspartnere, som for eksempel Storbritannia. De nordiske landene vil selvsagt opprettholde bånd til EU, men uten den politiske tvangstrøyen. Å ikke gjøre noe, vil etter vår oppfattelse mest sannsynlig føre til flere år med politisk stillstand.

EU-tilhengerne hevder gjerne at EU-tanken er moderne. Den er ikke det. En rigid overbygging som ikke er lydhør overfor folks bekymringer, tilhører fortiden. Det som en gang gjorde Europa unik var at i det minste brøt den nordligste delen ut av denne politiske og økonomiske samfunnsorden. Det er på høy tid å gjenta den gode gjerningen. Ingenting annet skulle bety mer for å sikre både velstand og fred.

Norge: Helle Hagenau, styremedlem og internasjonal leder i Nei til EU, og tidligere generalsekretær. Har også vært sentral i TEAM og Trade Unons against the Single Currency.

Sverige: Mark Brolin, svensk-britisk politisk analytiker og forfatter av boken ”A State of Independence: Why the EU is the Problem not the Solution”; Jan-Erik Gustafsson, leder i Folkrörelsen Nej till EU.

Danmark: Lave K. Broch, 1. vara til til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU og styremedlem i The European Alliance of EU-Critical Movements (TEAM).

Finland: Ulla Klötzer, tidligere leder av folkrörelsen Alternativ till EU og styremedlem i The European Alliance of EU-critical Movements.

Island: Erna Bjarnadóttir, leder i Heimssyn og sjefsøkonom i Bøndernes Forening.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s